10 zapovijedi plivačkog kluba Novi Zagreb

Rose Snyder, direktor trenerskog odjela USOC, direktor podrške klubovima USA Swimming;

prilagođeno od Ed Clendaniel's ˝10 COMMANDMENTS FOR LITTLE LEAGUE PARENTS˝;

 

Prijevod s engleskog - Boris Traljić, Split
1. Ne nameći svoje ambicije djeci

Zapamtite da je plivanje aktivnost vašeg djeteta. Poboljšanja i napredak su drukčiji za svaku osobu. Ne sudite napredak vašeg djeteta na temelju rezultata drugih plivača i ne vršite pritisak na dijete na temelju vašeg mišljenja što mora raditi. Lijepa stvar u plivanju je što svaki plivač može težiti svom najboljem rezultatu na svakom plivačkom natjecanju.

2. Podrži želju svoga djeteta, bez obzira na sve

Postoji samo jedno pitanje koje ćete uputiti svom djetetu nakon treninga ili natjecanja - "Jesi li se zabavljao (la)?" Ako treninzi i natjecanja nisu zabavni za vaše dijete, ne smijete vršiti pritisak da sudjeluje na njima.

3. Ne treniraj svoje dijete

Uključeni ste u sportski program koji zahtjeva profesionalno treniranje, nemojte potkopavati posao trenera pokušavajući trenirati svoje dijete. Vaš posao je osigurati ljubav, podršku i sigurno mjesto gdje će se plivač vratiti na kraju dana. Volite svoje dijete bez obzira na sve. Trener je odgovoran za tehnički dio "posla". Ne nudite djetetu savjete o tehnici i taktici trke ili iz bilo kojeg područja koje nije vaše. Iznad svega - nikad ne potkupljujte svoje dijete za nastup. To će samo zbuniti vaše dijete, poremetiti razlog zbog kojih teži napretku i oslabiti vezu plivača i trenera.

4. Izreci samo dobre riječi na plivačkom natjecanju

Ako dolazite na plivačko natjecanje, morate ohrabrivati, a ne kritizirati svoje dijete ili trenera. Oboje znaju kad su greške načinjene. Zapamti, "vikati na" nije isto što i "navijati za".

5. Upoznaj strahove svoga djeteta

Prvi nastup na natjecanju u disciplinama kao 400m slobodno ili 200m mješovito može biti stresan za vaše dijete. Potpuno je prirodno da se boji. Nemojte vikati ili ga omalovažavati, samo ga uvjerite kako ga trener ne bi prijavio plivati te discipline da nije spreman za njih. Zapamtite, vaš "posao" je podržati svoje dijete dok stječe plivačko iskustvo.

6. Ne kritiziraj službeno osoblje natjecanja

Ako ne želite odvojiti svoje vrijeme kako bi bili službeno osoblje natjecanja, ne kritizirajte druge jer rade najbolje što mogu.

7. Poštuj trenera svoga djeteta

Veza između trenera i plivača je posebna, temelj za uspjeh i zabavu vašeg djeteta. Ne kritizirajte trenera u prisustvu vašeg djeteta, to će samo oslabiti plivanje vašeg djeteta.

8. Podrži klub svoga djeteta

Nisu mudri roditelji koji stalno prebacuju svoje dijete iz kluba u klub. Nije uvijek voda bistrija u bazenu drugog kluba. Svaki klub ima svoje unutarnje probleme, čak i onaj koji stvara prvake. Djeca koja se sele iz kluba u klub su često odbačena dugo vremena od novih klupskih kolega. Najčešće, djeca u novom klubu ne napreduju bolje nakon što su vidjeli "bistriju vodu".

9. Dijete mora imati ciljeve osim pobjede

Većina uspješnih plivača naučena je koncentrirati se na rad, a ne na rezultat. Poštovati napor neovisno o rezultatu je mnogo važnije nego pobijediti. Jedan Olimpijac je rekao, "Moj je cilj bio isplivati svjetski rekord. To sam i uradio, ali netko drugi je uradio isto, samo malo brže nego ja. Postigao sam svoj cilj i izgubio. Osjećam li se neuspješno? Ne, u stvari sam vrlo ponosan na tu trku." Veliki pogled za daljnji (sportski) život.

10. Ne očekuj da će tvoje dijete postati Olimpijac

U SAD-u je 250.000 plivača. Prati se najboljih 100 isplivanih vremena po disciplinama za sve dobne skupine. Samo 2% od plivača koji su medu prvih 100 u dobi do 10 godina su među prvih 100 u dobnoj skupini od 17-18 godina, a vrlo mali broj iz te dobne skupine postigne svjetsku klasu i nastupi na Olimpijskim igrama.

Bazen Utrina, Kombolova 4a

Kontaktirajte nas

Ime i prezime *
Email adresa *
Vaš upit
GDPR i uvjeti *

Potvrđujem suglasnost s GDPR odredbama i uvjetima poslovanja